Özel Mercimek Çorbasını ( Mutlaka Deneyin ) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 çorba kasesi mercimek
- 1 küçük avuç pirinç
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6-7 çorba kasesi soğuk su (mercimeğin türüne göre değişiyor, ben bu kadar 7 kase kattım. )
- Tuz (ağız tadınıza göre)
Sos harcı için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 büyük domates
- 2 sivri biber
- 1 küçük kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Çorba kaşığının ucu ile biber salçası
- Pul biber
- Kimyon
- Çay kaşığının ucuyla şeker
Mercimek Çorbasını Birde Böyle Deneyin Tarifi Yapılışı
Mercimek ve pirinci yıkayın, süzülmeye bekletin. Bu arada kurusoğanı, biberleri, domatesi ve maydanozu doğrayıp hazırlayın. Ben domates ve biberin en güzel zamanında tüm olarak derin dondurucuya koyuyorum, kışın böyle 1-2 adet kullanmak gerektiğinde kullanıyorum; yemeklerin tadı daha iyi oluyor. çözülmesini beklemeden biberleri doğrayın. Domateslerimde çözülmeden kabuğunun soyulması için musluk suyunda 1-2 dakika bekletip kolayca soyup buzluyken doğrayın.Pişirerek dondurucuya kaldırdığımız domates biberler böyle az ihtiyaçlara uygun olmuyor.
Süzülen mercimek pirinç karışımını tencerede pilavın pirinçini kavurur gibi tereyağ ve zeytinyağı ile 3-4 dakika kavurun. Mis gibi bir koku çıkacak. Suyunu ve tuzunu ekleyip çorbayı pişirin. Mercimek pişerken bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı ile kurusoğanı öldürün. Sivri biberleri ekleyip biraz çevirin. Salçasını katıp kavurun. Domatesi, kimyonu, pul biberi, şekeri ekleyip pişirin, ocağı söndürmeden maydanozları içine atıp bir iki çevirin. Altını kapatın. Pişen mercimeğe bu sosuda ekleyip 10 dakikada beraber kaynatın ki birbiriyle özdezleşsinler. Sonra da bu kış günlerinde afiyetle yiyin.
Ayrıca aynı şekilde pirinç ve mercimeği kavurduktan sonra 3 parça suda bekletilmiş ve süzülmüş domates kurusu ile 5-6 adet yemekler için kurutulmuş sivri biberi çorbanın suyu ile birlikte mercimeğe katıyorum. Pişince blender’dan geçiriyorum. Üzerine kızdırılmış kırmızı toz biberli tereyağı gezdiriyorum. Bunu da bir alternatif olarak yazmak istedim. Mercimek çorbasında kavrulmuş un, patates, havuç vs katıp mercimeğin kokusunu bastırmasını sevmiyorum. Kıvam arttırıcı olarak çok az pirinç yeterli geliyor. O bile küçük bir avuçtan fazla koyunca pirinç tadı fazlalaşıyor. Ancak siz seviyorsanız katın ama birde mercimeğini kavurarak deneyin.
Süzülen mercimek pirinç karışımını tencerede pilavın pirinçini kavurur gibi tereyağ ve zeytinyağı ile 3-4 dakika kavurun. Mis gibi bir koku çıkacak. Suyunu ve tuzunu ekleyip çorbayı pişirin. Mercimek pişerken bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı ile kurusoğanı öldürün. Sivri biberleri ekleyip biraz çevirin. Salçasını katıp kavurun. Domatesi, kimyonu, pul biberi, şekeri ekleyip pişirin, ocağı söndürmeden maydanozları içine atıp bir iki çevirin. Altını kapatın. Pişen mercimeğe bu sosuda ekleyip 10 dakikada beraber kaynatın ki birbiriyle özdezleşsinler. Sonra da bu kış günlerinde afiyetle yiyin.
Ayrıca aynı şekilde pirinç ve mercimeği kavurduktan sonra 3 parça suda bekletilmiş ve süzülmüş domates kurusu ile 5-6 adet yemekler için kurutulmuş sivri biberi çorbanın suyu ile birlikte mercimeğe katıyorum. Pişince blender’dan geçiriyorum. Üzerine kızdırılmış kırmızı toz biberli tereyağı gezdiriyorum. Bunu da bir alternatif olarak yazmak istedim. Mercimek çorbasında kavrulmuş un, patates, havuç vs katıp mercimeğin kokusunu bastırmasını sevmiyorum. Kıvam arttırıcı olarak çok az pirinç yeterli geliyor. O bile küçük bir avuçtan fazla koyunca pirinç tadı fazlalaşıyor. Ancak siz seviyorsanız katın ama birde mercimeğini kavurarak deneyin.
EmoticonEmoticon